Szynkę kroimy na małe kawałki i wrzucić na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki a chili siekamy. Do szynki wrzucamy najpierw cebulę i chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy seler, a na końcu drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę, po czym zalewamy połową wywaru jarzynowego.
Dodajemy rozmrożony groszek i gotujemy przez 3-4 minuty. Do tak powstałego sosu dokładamy surowy makaron i dodajemy resztkę wywaru, tak by płyn dokładnie zakrył makaron (na ok 2 cm powyżej makaronu), dusimy do momentu, aż makaron wchłonie sos, ale pozostanie al dente. Gdy płynu jest za mało podlewamy wodą. Gdy makaron się ugotuje (ok. 6 minut), dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 l wywaru jarzynowego
- cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 papryczka chili
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 150 g szynki
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz