aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy

Penne w sosie z warzywami

Szynkę kroimy na małe kawałki i wrzucić na patelnię i podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki a chili siekamy. Do szynki wrzucamy najpierw cebulę i chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy seler, a na końcu drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę, po czym zalewamy połową wywaru jarzynowego.

Dodajemy rozmrożony groszek i gotujemy przez 3-4 minuty. Do tak powstałego sosu dokładamy surowy makaron i dodajemy resztkę wywaru, tak by płyn dokładnie zakrył makaron (na ok 2 cm powyżej makaronu), dusimy do momentu, aż makaron wchłonie sos, ale pozostanie al dente. Gdy płynu jest za mało podlewamy wodą. Gdy makaron się ugotuje (ok. 6 minut), dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g  szynki
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz