aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przekąski Przepisy

Placki ziemniaczane z piekarnika z łososiem

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilkę i gdy puszczą sok, odciskamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, dodajemy mąkę, jajko, olej, sól, pieprz i całość mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placuszki i zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.

Kiedy placuszki się pieką przygotowujemy sos tzatzyki: ogórek obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki. Delikatnie solimy i odstawiamy, by ogórek puścił sok. Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Na koniec dodajmy ogórek osączony z płyny i ponownie mieszamy.

Placuszki podajemy z kleksem sosu i plasterkiem wędzonego łososia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 40 ml oleju o neutralnym smaku
  • ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • łosoś wędzony