Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na chwilkę i gdy puszczą sok, odciskamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, dodajemy mąkę, jajko, olej, sól, pieprz i całość mieszamy by składniki dokładnie się połączyły. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placuszki i zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 20 minut.
Kiedy placuszki się pieką przygotowujemy sos tzatzyki: ogórek obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki. Delikatnie solimy i odstawiamy, by ogórek puścił sok. Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i mieszamy. Na koniec dodajmy ogórek osączony z płyny i ponownie mieszamy.
Placuszki podajemy z kleksem sosu i plasterkiem wędzonego łososia.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 40 ml oleju o neutralnym smaku
- ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- łosoś wędzony