Latte z syropem z grillowanego ananasa

Latte z  syropem z grillowanego ananasa

Plastry ananasa grillujemy na patelni (można ją wcześniej delikatnie skropić olejem o neutralnym smaku i zapachu).

Do wody wsypujemy cukier i mieszamy do momentu aż się całkowicie rozpuści (można delikatnie podgrzać). Do wody wkładamy ananasa, przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień syrop przecedzamy przez filtr lub gazę, by pozbyć się kawałków ananasa. (syropu starczy na kilka użyć).

Przygotowujemy kawę- espresso lub mocniejszą parzoną kawę. Dodajemy do niej ekstrakty waniliowy i migdałowy oraz 1-2 łyżki syropu ananasowego. Jeśli kawa nie jest wystarczająco słodka można ją dosłodzić cukrem lub ksylitolem.

Mleko spieniamy i po łyżeczce wolno wlewamy do kawy.

Składniki:

SYROP ANANASOWY:

  • 10-12 plastrów ananasa (jeśli ananas nie jest duży użyjmy całego, pamiętając by wykroić twardy środek)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru

KAWA:

  • 1 espresso lub mocniejsza kawa
  • ¼ ekstraktu waniliowego
  • ¼ ekstraktu migdałowego
  • 1-2 łyżki syropu ananasowego
  • opcjonalnie cukier lub ksylitol