Jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach

Szpinak opłukujemy i odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę drobno siekamy a pomidorki kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i chwilę ją przesmażamy. Dodajemy szpinak i pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Kokilki natłuszczamy, po czym wykładamy szynką parmeńską. W środek wkładamy farsz ze szpinaku i pomidorków. Na Wierzch wybijamy delikatnie jajko. Oprószamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy gorącą wodę (tak by sięgała do połowy wysokości kokilek). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C  ok 10-12 minut (tak by białka się ścięły, ale żółtko pozostało płynne).

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa