Łączymy wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy mleko z olejem i jajkiem. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i chwilkę mieszamy. Foremki do muffinek uzupełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół opakowania cukru wanilinowego ( można go zastąpić miąższem z laski wanilii)
- szklanka mleka (może być też roślinne, np. sojowe)
- 1/3 szklanki oleju
- jajko
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady