Czekoladowe muffiny

Czekoladowe muffiny

Łączymy wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy mleko z olejem i jajkiem. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dorzucamy posiekaną czekoladę i chwilkę mieszamy. Foremki do muffinek uzupełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( można go zastąpić miąższem z laski wanilii)
  • szklanka mleka (może być też roślinne, np. sojowe)
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady