aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Dla dzieci Przepisy

Pierogi z nutą wiśni

Składniki na ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Stolnicę podsypujemy mąką, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.

Ser mielimy, dodajemy żółtko, wiśnie, cukier waniliowy, sól i cukier do smaku i delikatnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na krążki ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody, delikatnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez dwie minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Aby farsz był bardziej zwarty można dodać do niego dwie łyżki mleka w proszku.

Składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki
  • jajko
  • ok 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki stopionego masła

FARSZ:

  • 500 g białego sera
  • 2/3 szkl wydrylowanych wiśni
  • cukier wailiowy
  • 1 żółtko
  • cukier
  • sól
  • pieprz

zdjęcie: pixabay