Składniki na ciasto wyrabiamy do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Stolnicę podsypujemy mąką, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
Ser mielimy, dodajemy żółtko, wiśnie, cukier waniliowy, sól i cukier do smaku i delikatnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na krążki ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody, delikatnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez dwie minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową.
Aby farsz był bardziej zwarty można dodać do niego dwie łyżki mleka w proszku.
Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki
- jajko
- ok 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki stopionego masła
FARSZ:
- 500 g białego sera
- 2/3 szkl wydrylowanych wiśni
- cukier wailiowy
- 1 żółtko
- cukier
- sól
- pieprz
zdjęcie: pixabay