Lekko i zdrowo Przepisy Śniadania

Kokosowe pancakes

W jednej misce dokładnie mieszamy mąkę kokosową, ziemniaczaną, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy ze sobą  jajka, olej kokosowy, syrop klonowy  i mleczko kokosowe. Następnie łączymy ze sobą dokładnie suche i mokre składniki. Jeśli masa będzie za sucha dodajemy jeszcze trochę mleka kokosowego, po czym odstawiamy na parę minut.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy zgrabne placuszki (ok 2-3 łyżek na jeden placek). Gotowe pancakes podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.

Składniki:

  • 1/4 szkl mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczana
  • 0,5 łyżeczki soda oczyszczona
  • szczypta soli
  •  2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego