aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Sałaty i sałatki

Sałata z melonem i grillowanym kurczakiem w ziołowym dressingu

Marynata  do mięsa: połowę posiekanych ziół mieszamy  ze skórką cytrynową, octem balsamicznym, oliwą, solą, płatkami chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do niej fileta z kurczaka na około 2 godziny. Po tym czasie mięso grillujemy.

Następnie przygotowujemy dressing do sałaty: resztę ziół przekładamy do blendera, dokładamy  1 duży plaster melona obrany ze skóry i  pokroić w kostkę, miód, sok cytrynowy, wodę, sól i pieprz, oliwę i miksujemy na gładki sos. Resztę melona kroimy w cienkie plastry. Umytą sałatę mieszamy z połową dressingu. Fileta kroimy w plastry, układamy na sałacie razem z melonem i całość polewamy resztą dressingu.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 1 garść listków melisy
  • 1 garść listków mięty
  • 1 garść listków bazylii
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sałata (rzymska, karbowana lub mix sałat)
  • 1/2 melona
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • sól,
  • pieprz
  • szczypta płatków chilli