Sałata z melonem i grillowanym kurczakiem w ziołowym dressingu
Marynata do mięsa: połowę posiekanych ziół mieszamy ze skórką cytrynową, octem balsamicznym, oliwą, solą, płatkami chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do niej fileta z kurczaka na około 2 godziny. Po tym czasie mięso grillujemy.
Następnie przygotowujemy dressing do sałaty: resztę ziół przekładamy do blendera, dokładamy 1 duży plaster melona obrany ze skóry i pokroić w kostkę, miód, sok cytrynowy, wodę, sól i pieprz, oliwę i miksujemy na gładki sos. Resztę melona kroimy w cienkie plastry. Umytą sałatę mieszamy z połową dressingu. Fileta kroimy w plastry, układamy na sałacie razem z melonem i całość polewamy resztą dressingu.
Składniki:
- filet z kurczaka
- 1 garść listków melisy
- 1 garść listków mięty
- 1 garść listków bazylii
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sałata (rzymska, karbowana lub mix sałat)
- 1/2 melona
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- sól,
- pieprz
- szczypta płatków chilli