Kurczak pieczony z rozmarynem

Kurczaka myjemy i osuszamy. Masło ucieramy z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Połowę masła wkładamy do kurczaka, resztą nacieramy go od zewnątrz. Gotowego kurczaka przekładamy do brytfanny, obkładamy pokrojonymi ziemniakami i cytrynami.

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas obracając kurczaka. W trakcie pieczenia podlewamy wodą, winem i powstałym sosem.

Składniki:

  • kurczak ( najlepiej ok 1,2 kg)
  • 5 łyżek masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek białego wina
  • 2 cytryny
  • 5 ziemnaków

zdjęcie: pixabay