Kurczaka myjemy i osuszamy. Masło ucieramy z rozmarynem, majerankiem, pietruszką, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Połowę masła wkładamy do kurczaka, resztą nacieramy go od zewnątrz. Gotowego kurczaka przekładamy do brytfanny, obkładamy pokrojonymi ziemniakami i cytrynami.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas obracając kurczaka. W trakcie pieczenia podlewamy wodą, winem i powstałym sosem.
Składniki:
- kurczak ( najlepiej ok 1,2 kg)
- 5 łyżek masła
- 1/4 łyżeczki suszonego lub 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 6 łyżek białego wina
- 2 cytryny
- 5 ziemnaków
zdjęcie: pixabay