Pstrąg w orzechach

Pstrąg w orzechach

Pstrągi nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby przekładamy do brytfany, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 godz w chłodne miejsce. W tym czasie posiekane orzechy przekładamy do miski, dodajemy miód i sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i białe wytrawne wino i dokładnie mieszamy.

Naczynie do pieczenie natłuszczamy masłem, przekładamy do niego ryby, polewamy resztką stopionego masła. Pieczemy 7 minut w 200°C, przekładamy ryby na drugą stronę, polewamy sosem orzechowo-pomidorowym i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

Składniki:

  • 4 pstrągi po około 30 dag
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szkl wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz