Siekamy listki majeranku (pozbywając się wcześniej łodyżek). Masło roztapiamy w rondlu wraz z oliwą, dodajemy marchewki, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż marchewki pokryją się tłuszczem- około 5 minut. Wlewamy sok pomarańczowy, wodę, miód i dodajemy posiekany majeranek. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do momentu aż marchewki będą miękkie. Wtedy zdejmujemy przykrywkę zwiększamy ogień i gotujemy około 5 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Składniki:
- 3 gałązki majeranku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 kg marchwi -obranej wzdłuż na połowę i podzieloną na mniejsze części
- 1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/2 szkl wody
- 1/4 szkl miodu