aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Sałaty i sałatki

Marchewki glazurowane

Siekamy listki majeranku (pozbywając się wcześniej łodyżek). Masło roztapiamy w rondlu wraz z oliwą, dodajemy marchewki, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż marchewki pokryją się tłuszczem- około 5 minut. Wlewamy sok pomarańczowy, wodę, miód i dodajemy posiekany majeranek. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy do momentu aż marchewki będą miękkie. Wtedy zdejmujemy przykrywkę zwiększamy ogień i gotujemy około 5 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Składniki:

  • 3 gałązki majeranku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 kg marchwi -obranej wzdłuż na połowę i podzieloną na mniejsze części
  • 1/2 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szkl wody
  • 1/4 szkl miodu