aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220°C. W misce łączymy miód, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy mrożone śliwki i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Do 4 szklanek wkładamy małe porcje śliwek wraz z sosem wytworzonym w trakcie pieczenia, trochę jogurtu i znów śliwki. Przed podaniem można posypać płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z laski wanilii
  • 10 mrożonych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 300 g jogurtu greckiego
  • płatki migdałowe