Fenkuł układamy na blaszce do pieczenia, polewamy jedną łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w temp 200°C przez około 15 min, aż się zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w jedno-centymetrowe paski.
Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku. Przesmażamy na niej pora do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy kalafiora, a całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Na koniec dorzucamy pieczony fenkuł i całość miksujemy na gładki krem. Zupę ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej mleko wymieszane ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy z pokruszonym serem.
Składniki:
- 1 duży fenkuł przekrojony na pół
- 2 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- biała część pora pokrojona w plastry
- 1 szkl różyczek kalafiora
- 2 szkl bulionu
- 1/2 szkl mleka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szkl pokruszonego sera roquefort