Domowy ketchup

Domowy ketchup

Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. W wysokim garnku podgrzewamy cukier z dwiema łyżkami wody i białym winem. Kiedy cukier się rozpuści dorzucamy warzywa. Dodajemy także cebulę, musztardę, czosnek goździki oraz zioła. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy i przecieramy przez sito. Otrzymany gładki przecier gotujemy na małym ognia bez przykrycia jeszcze 20 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym do smaku.

Gotowy ketchup przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 150 g brązowego cukru
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • po jednej gałązce tymianku i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • sól