Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich cynamon oraz imbir i mieszamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, po czym siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część wałkujemy, tak by wyłożyć nią spód i boki formy. Jabłka osączamy z soku i przekładamy do formy wyklejonej ciastem. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 kg jabłek na szarlotkę
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 3 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- imbir