Domowa szarlotka

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich cynamon oraz imbir i mieszamy.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, po czym siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą część wałkujemy, tak by wyłożyć nią spód i boki formy. Jabłka osączamy z soku i przekładamy do formy wyklejonej ciastem. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 kg jabłek na szarlotkę
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • imbir