Kotlety rozbijamy. Czosnek przekrajamy na pół i nacieramy nim mięso. Następnie oprószamy je solą i pieprzem i mąką kukurydzianą.
Marchewkę startą na tarce o grubych oczkach przekładamy do roztrzepanego jajka, dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
Kotlety obtaczamy w tak powstałej panierce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut, aż się ładnie przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 8-10 minut.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- sól
- biały pieprz
- ząbek czosnku
- średnia marchewka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki tartego cheddara
- olej do skropienia mięsa