„Dzieci, co zjecie na kolacje?” …. „NALEŚNIKI!”. No cóż, można było się tego spodziewać. Moje dzieciaki je uwielbiają i są w stanie jeść je nawet kilka razy w tygodniu. Padnięta po całym dniu, wcale nie miałam ochoty stać przy garach. Niestety nie nauczona doświadczeniem, kolejny raz dałam zapędzić się w kozi róg. Ale jak się powiedziało A to trzeba powiedzieć i B. W ten sposób skończyłam przy kuchence smażąc górę naleśników. Jednak… skoro już to robię to dlaczego nie upiec dwóch pieczeni na jednym ogniu i nie przygotować przy okazji posiłku do pracy na drugi dzień. Stąd pomysł na naleśniki ze szpinakiem i serem feta.
By było zdrowiej, do przygotowania naleśników warto wybrać mąkę pełnoziarnistą, która zawiera znacznie więcej wartości odżywczych od białej mąki pszennej i również mniej kalorii – na jej 100 g przypada 348 kalorii, a zwykła biała mąka to około 362 kalorii na 100 g. Na przygotowanie naleśników potrzebujemy : 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej, szkl mleka, szkl wody gazowanej, szczypta soli, dwa jajka, natomiast do farszu opakowanie mrożonego szpinaku, pół kostki sera feta, 2 duże ząbki czosnku, pieprz, ewentualnie sól, ale należy pamiętać, że feta już jest słona. Do smażenia wybrałam olej kokosowy.
Składniki ciasta na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy, tak by w cieście nie było żadnych grudek. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przystępujemy do smażenia. Jeśli ciasto zgęstniało, można dodać trochę wody.
W trakcie produkcji naleśników, można zająć się też farszem. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju kokosowego a następnie szpinak. Przesmażamy aż płyn odparuje. Wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Przesmażamy chwilkę i dodajemy ser. Podsmażamy aż feta się roztopi i połączy się ze szpinakiem. Farsz można doprawić jeszcze solą, ale jak dla mnie taki jest odpowiedni i ja nie dodaję już soli.
Na naleśniki nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy ( ja do środa zawijam najpierw boki naleśnika, a później składam).
I tak mam gotowy obiad do pracy :). Wystarczy go tylko podgrzać.
Składniki:
NALEŚNIKI:
- 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
FARSZ:
- opakowanie mrożonego szpinaku (doskonale sprawdzi się tu także świeży, ale ja go akurat nie miałam)
- pół opakowania sera feta
- 2 duże ząbki czosnku
- pieprz
- ewentualnie sól