Ziemniaki dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, suszymy i kroimy w cienkie – 1-2 mm plasterki (można tu użyć mandoliny lub tarki do warzyw). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości. Ziemniaki posypujemy solą morską, tymiankiem i smarujemy oliwą lub masłem. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).
Ziemniaki po grubości 1 mm pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 – 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione, zaś plasterki ziemniaków o grubości 2 mm pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 – 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- sól morska
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy