Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 30 min, żeby wyrosło.
W między czasie przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy łyżeczkę masła oraz drobno pokrojone boczniaki. Całość dusimy około 15 min. na małym ogniu, doprawiając solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka na pierogi. Na każdy okrąg ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. (do momentu aż się zrumienią).
Pierogi podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym ze świeżymi liskami tymianku oraz doprawionego solą i pieprzem.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanki ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- 1 łyżka oliwy
- sól
FARSZ:
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz