Pieczone pierogi z farszem z boczniaków i orzechów

Pieczone pierogi z farszem z boczniaków i orzechów

Drożdże kruszymy do ciepłego mleka, mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy mleko z drożdżami, oliwę i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 30 min, żeby wyrosło.

W między czasie przygotowujemy farsz: posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, następnie dodajemy łyżeczkę masła oraz drobno pokrojone boczniaki. Całość dusimy około 15 min. na małym ogniu, doprawiając solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka na pierogi. Na każdy okrąg ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. (do momentu aż się zrumienią).

Pierogi podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym ze świeżymi liskami tymianku oraz doprawionego solą i pieprzem.

Składniki:

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

FARSZ:

  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz