aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo

Tort marchewkowo- migdałowy bez mąki

Sparzyć i wyszorować cytrynę, a rodzynki sparzyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, a następnie wycisnąć z tej połówki sok. Ksylitol miksować z olejem do uzyskania kremowej masy. Dodać jajka i wanilię i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać zmielone migdały , marchewkę, kardamon, rodzynki z zalewą, skórkę cytrynową i sok i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (uprzednio wysmarować ją olejem) i piec ok 50 min w temp. 180°.

Wystudzić i przekroić na pół.

Serek utrzeć na gładko, dodając ksylitol. Kremem przełożyć placki, zostawiając trochę kremu po posmarowanie wierzchu. Posypać posiekanymi migdałami.

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
  • 3 marchewki (ok 200- 250 g)
  • 125 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju
  • 75 g rodzynek +60 ml soku pomarańczowego do nasączenia
  • ½ cytryny
  • ½łyżeczki kardamony
  • wanilia

Krem:

  • 500 g kremowego serka ( mascarpone, mielony twaróg)
  • ½ szkl. ksylitolu
  • 100 g miękkiego masła
  • garść posiekanych migdałów do posypania