Sparzyć i wyszorować cytrynę, a rodzynki sparzyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny, a następnie wycisnąć z tej połówki sok. Ksylitol miksować z olejem do uzyskania kremowej masy. Dodać jajka i wanilię i miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać zmielone migdały , marchewkę, kardamon, rodzynki z zalewą, skórkę cytrynową i sok i dobrze wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (uprzednio wysmarować ją olejem) i piec ok 50 min w temp. 180°.
Wystudzić i przekroić na pół.
Serek utrzeć na gładko, dodając ksylitol. Kremem przełożyć placki, zostawiając trochę kremu po posmarowanie wierzchu. Posypać posiekanymi migdałami.
Składniki:
- 250 g mielonych migdałów
- 3 marchewki (ok 200- 250 g)
- 125 g ksylitolu
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 75 g rodzynek +60 ml soku pomarańczowego do nasączenia
- ½ cytryny
- ½łyżeczki kardamony
- wanilia
Krem:
- 500 g kremowego serka ( mascarpone, mielony twaróg)
- ½ szkl. ksylitolu
- 100 g miękkiego masła
- garść posiekanych migdałów do posypania