Wszystkie składniki powinny w temperaturze pokojowej. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach, aż będzie sztywna (trwa to trochę dłużej niż ubijanie białek). Jak piana stanie się sztywna stopniowo dodawać do niej ksylitol i nadal ubijać. Na sam koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią jeden duży krąg, lub kilka małych- w zależności czy chcemy otrzymać jedno ciasto czy małe bezy. Przez 1,5 godziny piec bezę w temp. 110°, po tym czasie temperaturę należy zmniejszyć do 90° i piec jeszcze ok 30 min. Zostawić bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Gęstą część mleczka kokosowego (odlewamy wodę) ubić- można dosłodzić ksylitolem lub cukrem kokosowym. Wyłożyć na bezę. Udekorować dowolnymi owocami.
Składniki:
- 120 ml wody po ciecierzycy z puszki (sprawdzi się też woda z fasoli)
- 100 g ksylitolu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 250 zł śmietanki kokosowej – można dosłodzić ksylitolem zmielonym
- owoce do ozdoby