Lekko i zdrowo

Sernik z tofu

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Daktyle wraz z roztopioną czekoladą, sokiem z i skórką z pomarańczy oraz orzechami  zmiksować i wyłożyć dno tortownicy ( wcześniej rozłożyć na niej papier do pieczenia). Wstawić do lodówki.

Odsączone tofu zblendować z ksylitolem, miąższem z wanilii (laskę wanilii rozkroić na pół i tępą stroną noża ściągnąć ziarenka wanilii), sokiem i skórką z cytryny i solą na gładką masę.

Do rondelka włożyć gęstą część mleczka kokosowego, dodać agar i mieszając zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 1 min. Przelać do masy z tofu i wymieszać do uzyskania jednolitej masy (można ponownie zblendować). Wylać na spód z daktyli. wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Do masy serowej można dodać barwnik herbaciany, aby nadać sernikowi kolor.

Składniki:

Spód:

  • 150 g suszonych daktyli
  • 150 g przechów włoskich
  • 100 g czekolady ( najlepsza będzie gorzka z min. zawartością kakao 70 %)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy i skórka otarta z pomarańczy

Masa:

  • 600 g tofu
  • puszka zimnego mleka kokosowego
  • 4 łyżeczki agaru (roślinny odpowiednik żelatyny)
  • 2/3 szkl. ksylitolu
  • laska wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli