aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo

Cytrynowiec

Białka oddzielić od żółtek i bić je z ksylitolem na sztywno. Żółtka połączyć z olejem, dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 min. w temp. 180°. Ostudzić i podzielić na 2 lub 3 blaty.

Każdy z nich nasączyć ponczem.

Przygotować krem. Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn i 6 łyżkami ksylitolu. Rozpuścić w niej galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać budyń i wymieszać. Wlać do naczynia z galaretką i zagotować dodając pozostałe 75 g ksylitolu. Do miękkiego masła dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową i miksować na gładki krem.

Blaty przełożyć kremem oraz posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • ¾ szkl. ksylitolu
  • 4 łyżki oleju
  • szkl. mąki orkiszowej

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka ksylitolu
  • pół szkl. wody

Krem:

  • 2 szkl. wody
  • 2 cytryny
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 300 g masła
  • galaretka cytrynowa (najlepiej bez cukru)
  • 75 g ksylitolu