Białka oddzielić od żółtek i bić je z ksylitolem na sztywno. Żółtka połączyć z olejem, dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 min. w temp. 180°. Ostudzić i podzielić na 2 lub 3 blaty.
Każdy z nich nasączyć ponczem.
Przygotować krem. Szklankę wody zagotować z sokiem z cytryn i 6 łyżkami ksylitolu. Rozpuścić w niej galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać budyń i wymieszać. Wlać do naczynia z galaretką i zagotować dodając pozostałe 75 g ksylitolu. Do miękkiego masła dodawać stopniowo przestudzoną masę budyniową i miksować na gładki krem.
Blaty przełożyć kremem oraz posmarować nim wierzch ciasta. Udekorować.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- ¾ szkl. ksylitolu
- 4 łyżki oleju
- szkl. mąki orkiszowej
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka ksylitolu
- pół szkl. wody
Krem:
- 2 szkl. wody
- 2 cytryny
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 300 g masła
- galaretka cytrynowa (najlepiej bez cukru)
- 75 g ksylitolu