Mąkę siekamy z masłem. Kiedy powstanie nam kruszonka dodajemy jajko, szczyptę soli i szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Można ciasto najpierw rozwałkować przełożyć do formy na tartę i wtedy wstawić do lodówki by się schłodziło.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190°C , aż zrobi się złotawe.
Pieczarki i paprykę kroimy. Układamy na podpieczonym spodzie. Rozkładamy ser i posypujemy przyprawami.
Przygotowujemy sos: jajka rozmącamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę wylewamy na tartę. Pieczemy około 35 minut.
Gotową tartę można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- jajko lub żółtko
- szczypta soli
NADZIENIE:
- duża czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- 200 g startego sera (np. żółty, cheddar czy parmezan)
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
SOS:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki śmietany ( może być 18% lub 30%)
- sól
- pieprz
zdjęcie pixabay