Tarta w stylu włoskim

Mąkę siekamy z masłem. Kiedy powstanie nam kruszonka dodajemy jajko, szczyptę soli i szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Można ciasto najpierw rozwałkować przełożyć do formy na tartę i wtedy wstawić do lodówki by się schłodziło.

Po 30 minutach wyciągamy ciasto, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190°C , aż zrobi się złotawe.

Pieczarki i paprykę kroimy. Układamy na podpieczonym spodzie. Rozkładamy ser i posypujemy przyprawami.

Przygotowujemy sos:  jajka rozmącamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę wylewamy na tartę. Pieczemy około 35 minut.

Gotową tartę można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • jajko lub żółtko
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • duża czerwona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 200 g startego sera (np. żółty, cheddar czy parmezan)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

SOS:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany ( może być 18% lub 30%)
  • sól
  • pieprz

zdjęcie pixabay