aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przekąski Przepisy

Galette, czyli zaginana tarta

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy sól, jajko lub wodę i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy przez około 30 minut.

Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ser drobno kruszymy.

Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt na papierze do pieczenia. Przenosimy go wraz z papierem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy papryki, zostawiając 3 cm marginesu z każdej strony. Na paprykach rozkładamy ser, oprószamy przyprawami, posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą lub olejem. Brzegi zawijamy na farsz i smarujemy stopionym masłem.

Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Gotową tartę można przyozdobić posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki ( pszenną można zastąpić razową)
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko lub łyżka zimnej wody

FARSZ:

  • 3 czerwone papryki
  • 200 g twardego sera koziego
  • 1/2 szklanki orzeszków piniowych ( można je zastąpić ziemnymi)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej lub oliwa
  • natka pietruszki

zdjęcie: pixabay