Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy sól, jajko lub wodę i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy przez około 30 minut.
Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ser drobno kruszymy.
Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt na papierze do pieczenia. Przenosimy go wraz z papierem na blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy papryki, zostawiając 3 cm marginesu z każdej strony. Na paprykach rozkładamy ser, oprószamy przyprawami, posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą lub olejem. Brzegi zawijamy na farsz i smarujemy stopionym masłem.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Gotową tartę można przyozdobić posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki ( pszenną można zastąpić razową)
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 jajko lub łyżka zimnej wody
FARSZ:
- 3 czerwone papryki
- 200 g twardego sera koziego
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych ( można je zastąpić ziemnymi)
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej lub oliwa
- natka pietruszki
zdjęcie: pixabay