Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa zalewamy 3 szklankami ciepłej wody, dodajemy ziarna pieprzu i ziele angielskie, przyprawę i łyżkę tłuszczu i gotujemy na niewielkim ogniu. Białą część pora kroimy w cienkie krążki, liście selera i natkę drobno siekamy. Na pozostałej części tłuszczy dusimy pora z zieleniną, po czym dodajemy do zupy.
Z obranego kabaczka usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do gotującej zupy wraz z pomidorami pozbawionymi pestek. Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę miksujemy. Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku po czym dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy zupę ze spienioną śmietaną i oprószamy zieleniną.
Składniki:
- marchew
- korzeń pietruszki
- mały seler
- biała część pora
- kalarepa
- 2 duże pomidory
- kabaczek średniej wielkości
- mały kalafior
- kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki tłuszczu ( pół na pół masło i smalec)
- łyżeczka przyprawy (typu Ziarenka Smaku)
- kopiasta łyżeczka mąki
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szkl śmietany 18%
- sól
- pieprz
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- zielenina
zdjęcie: pixabay