Zupa jarzynowa jesienna

Jarzyny obieramy i kroimy w kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa zalewamy 3 szklankami ciepłej wody, dodajemy ziarna pieprzu i ziele angielskie, przyprawę i łyżkę tłuszczu i gotujemy na niewielkim ogniu. Białą część pora kroimy w cienkie krążki, liście selera i natkę drobno siekamy. Na pozostałej części tłuszczy dusimy pora z zieleniną, po czym dodajemy do zupy.

Z obranego kabaczka usuwamy miąższ z pestkami i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do gotującej zupy wraz z pomidorami pozbawionymi pestek. Zupę gotujemy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę miksujemy. Mąkę rozprowadzamy w zimnym mleku po czym dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy zupę ze spienioną śmietaną i oprószamy zieleniną.

Składniki:

  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • mały seler
  • biała część pora
  • kalarepa
  • 2 duże pomidory
  • kabaczek średniej wielkości
  • mały kalafior
  • kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki tłuszczu ( pół na pół masło i smalec)
  • łyżeczka przyprawy (typu Ziarenka Smaku)
  • kopiasta łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • zielenina

zdjęcie: pixabay