Zupa ze świeżych pomidorów

Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niej pęczek zieleniny oraz lekko solimy.

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy pokrojone pomidory, a gdy się podduszą przecieramy przez sito, przelewając wywarem. Przecier łączymy z zagotowaną wodą, dodajemy lekko spienione mleko ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.

Z żółtka, jajka i mąki ucieramy ciasto, które lejemy bezpośrednio na gorącą zupę niewielkimi strumieniami, często mieszając by kluski się ze sobą nie posklejały. Zupa będzie gotowa gdy wszystkie kluski wypłyną na wierzch.

Zupę podajemy oprószoną posiekanym koperkiem.

Składniki:

ZUPA:

  • kilka dojrzałych, miękkich pomidorów ( po ich przetarciu powinniśmy otrzymać 2 szkl przecieru)
  • 2 szklanki wody
  • łyżka smalcu
  • pęczek zieleniny: listki lubczyku, natki pietruszki i selera związane bawełnianą nitką
  • szklanka mleka
  • szklanka gęstej śmietay
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • posiekany koperek

LANE KLUSKI:

  • jajko
  • żółtko
  • kopiasta łyżka mąki pszennej

zdjęcie: pixabay