Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy z wystudzoną czekoladą. Dosypujemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto.
Przygotowujemy karmel: cukier rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy aż ściemnieje. Wtedy dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dolewamy śmietankę i gotujemy ok 2 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i mieszamy.
Ciasto posypujemy orzeszkami i polewamy karmelem.
Składniki:
CIASTO:
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- 25 dag gorzkiej czekolady
WIERZCH:
- 40 dag kremowego serka
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/3 szkl cukru pudru
KARMEL:
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szkl wody
- 2 łyżki masła orzechowego
- 6 łyżek śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl orzeszków ziemnych niesolonych