aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Brownie ze słonym karmelem

Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem i  łączymy z wystudzoną czekoladą. Dosypujemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto.

Przygotowujemy karmel: cukier rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy aż ściemnieje. Wtedy dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły. Na końcu dolewamy śmietankę i gotujemy ok 2 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i mieszamy.

Ciasto posypujemy orzeszkami i polewamy karmelem.

Składniki:

CIASTO:

  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • 25 dag gorzkiej czekolady

WIERZCH:

  • 40 dag kremowego serka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/3 szkl cukru pudru

KARMEL:

  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szkl wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl orzeszków ziemnych niesolonych