Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne powoli dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ryżowy. Dzięki mące beza zyska wytrzymałą strukturę i nie zapadnie się pod ciężarem masy. Z kolei o ocet zapobiegnie rozdzielaniu się wody od białek. Nie należy obawiać się smaku i zapachu octu, ponieważ w czasie pieczenia całkowicie się ulotni.
Na blachach piekarnikowych formujemy bezy ( najlepiej sprawdzi się tu rękaw cukierniczy, który pozwoli nam uformować zgrabne rozetki). Wielkość bez zależy od naszych preferencji.
Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i suszymy je w piecu nawet przez 2 godziny.
Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone. Dodajemy cukier puder.
Gotowe bezy ozdabiamy śmietanką oraz ulubionymi owocami.
Składniki:
BEZY:
- 4 – białka
- 220 g – cukru
- 1 łyżeczka – mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka – octu ryżowego
- szczypta soli
KREM:
- 200 ml śmietanki 30%
- serek ascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
ulubione owoce do dekoracji