aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Bezy z owocami

Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne powoli dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet ryżowy. Dzięki mące beza zyska wytrzymałą strukturę i nie zapadnie się pod ciężarem masy. Z kolei o ocet zapobiegnie rozdzielaniu się wody od białek. Nie należy obawiać się smaku i zapachu octu, ponieważ w czasie pieczenia całkowicie się ulotni.

Na blachach piekarnikowych formujemy bezy ( najlepiej sprawdzi się tu rękaw cukierniczy, który pozwoli nam uformować zgrabne rozetki). Wielkość bez zależy od naszych preferencji.

Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. i suszymy je w piecu nawet przez 2 godziny.

Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone. Dodajemy cukier puder.

Gotowe bezy ozdabiamy śmietanką oraz ulubionymi owocami.

Składniki:

BEZY:

  • 4 – białka
  • 220 g – cukru
  • 1 łyżeczka – mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka – octu ryżowego
  • szczypta soli

KREM:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • serek ascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

ulubione owoce do dekoracji