aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Antrykot z rusztu

Mięso kroić na dość grube plastry (steki), po czym układamy w naczyniu. Do mięsa dorzucamy  pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Całość zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na godzinę by mięso wróciło do temperatury pokojowej.

Zamarynowane steki krótko opiekamy z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie (możemy również usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu). Usmażone mięso odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło i związało soki. Następnie kroimy na plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z sałatą.

Składniki:

  • 1 kg antrykotu wołowego
  • 1  papryczka chili
  • 4  ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz