Mięso kroić na dość grube plastry (steki), po czym układamy w naczyniu. Do mięsa dorzucamy pokrojoną na drobne kawałki papryczkę chili, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Całość zalewamy oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na godzinę by mięso wróciło do temperatury pokojowej.
Zamarynowane steki krótko opiekamy z obu stron na mocno rozgrzanym ruszcie (możemy również usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu). Usmażone mięso odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło i związało soki. Następnie kroimy na plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z sałatą.
Składniki:
- 1 kg antrykotu wołowego
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa
- sól
- pieprz