aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Ciasto z czerwonej fasoli z suszoną śliwką i malinami

Fasolę odcedzić, a następnie razem z jajkami, olejem kokosowym, bananami,  kawą, sodą, cynamonem, papryką, mlekiem, erytrolem i miodem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia układamy śliwki i zalewamy powstałą masą. Ciasto pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 50 min, następnie wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie gorzką czekoladą należy roztopić (np z łyżeczką oleju kokosowego lub mleka). Polewę czekoladową wylewamy  na ciasto, przyozdabiamy malinami i wkładamy do lodówki, aż czekolada się zsiądzie.

Składniki:

  • 250g czerwonej fasoli (może być z puszki)
  •  2 jajka
  •  filiżanka espresso
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 banany
  • łyżka sody oczyszczonej
  •  łyżka ostrej papryki
  • łyżka cynamonu (można zmielić także laskę cynamonu)
  • 2-3 łyżki mleka (lub mleka kokosowego)
  • 5 łyżek erytrolu
  • łyżka miodu
  • pół tabliczki gorzka czekolada (najlepiej z jak największą ilością kakao)
  • suszone śliwki
  • maliny