aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Makowiec z jabłkami

Makowiec wilgotny i łatwy w przygotowaniu a smakuje znakomicie.

Składniki:

  • 500 g maku (polskiego niebieskiego)
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 7 jaj
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1/2 kg jabłek (już startych)
  • bakalie wg. uznania

Przygotowanie:

Mak sparzyć mlekiem i chwilę na wolnym ogniu gotować. Przelać przez sito, tak aby mleko odcedzić i zmienić w maszynce 3 razy (normalne oczka) lub 2 razy na makowym sitku.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładko. Dodawać stopniowo mak, starte na dużych oczkach jabłka i kaszę mannę. Dodać bakalie.

Na koniec ubić na sztywno białka i wszystko delikatnie połączyć.

Piec na blasze (24cm x 42cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka 🙂

Wyjąć zimne ciasto i zrobić polewę np. z czekolady.

Przepis na polewę czekoladową znajdziecie tutaj.