Makowiec wilgotny i łatwy w przygotowaniu a smakuje znakomicie.
Składniki:
- 500 g maku (polskiego niebieskiego)
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 7 jaj
- 6 łyżek kaszy manny
- 1/2 kg jabłek (już startych)
- bakalie wg. uznania
Przygotowanie:
Mak sparzyć mlekiem i chwilę na wolnym ogniu gotować. Przelać przez sito, tak aby mleko odcedzić i zmienić w maszynce 3 razy (normalne oczka) lub 2 razy na makowym sitku.
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładko. Dodawać stopniowo mak, starte na dużych oczkach jabłka i kaszę mannę. Dodać bakalie.
Na koniec ubić na sztywno białka i wszystko delikatnie połączyć.
Piec na blasze (24cm x 42cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka 🙂
Wyjąć zimne ciasto i zrobić polewę np. z czekolady.
Przepis na polewę czekoladową znajdziecie tutaj.