Rozgrzewamy piekarnik do 140° C. Na blaszce piekarnikowej ustawiamy foremki do kremu, wcześniej lekko je natłuszczając.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy dodajemy espresso i likier kawowy.
Żółtka ucieramy na puszystą masę i stopniowo, małymi porcjami wlewamy gorącego mleka kawowego energicznie mieszając. Na koniec dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Całość przecedzamy przez sitko.
Gotową mieszankę przelewamy do foremek i zapiekamy przez około 45 minut- krem musi być lekko ścięty na wierzchu (przechylając foremkę masa powinna odchodzić od brzegów,a środek powinien być galaretowaty).
Zapieczony krem wyjmujemy i chłodzimy, wtedy masa zgęstnieje. Przed podaniem krem posypujemy łyżeczką brązowego cukru i przy pomocy palnika karmelizujemy. Możemy również zrobić to, wstawiając krem do piekarnika zaraz pod górną grzałką, która musi być mocno nagrzana. W innym przypadku zamiast skarmelizować cukier, rozpuścimy masę.
Składniki:
- 350 ml śmietanki kremówki
- 125 ml pełnego mleka
- 50 ml mocnego espresso
- 1 łyżka likieru kawowego Bailey’s (alkohol można pominąć lub wykorzystać dowolny likier kawowy)
- 6 żółtek
- 75 g drobnego cukru
- cukier brązowy do skarmelizowania