Kawowy krem brulee

Kawowy krem brulee

Rozgrzewamy piekarnik do 140° C. Na blaszce piekarnikowej ustawiamy foremki do kremu, wcześniej lekko je natłuszczając.

Do garnuszka wlewamy śmietankę i mleko i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Wtedy dodajemy espresso i likier kawowy.

Żółtka ucieramy na puszystą masę i stopniowo, małymi porcjami wlewamy gorącego mleka kawowego energicznie mieszając. Na koniec dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Całość przecedzamy przez sitko.

Gotową mieszankę przelewamy do foremek i zapiekamy przez około 45 minut- krem musi być lekko ścięty na wierzchu (przechylając foremkę masa powinna odchodzić od brzegów,a środek powinien być galaretowaty).

Zapieczony krem wyjmujemy i chłodzimy, wtedy masa zgęstnieje. Przed podaniem krem posypujemy łyżeczką brązowego cukru i przy pomocy palnika karmelizujemy. Możemy również zrobić to, wstawiając krem do piekarnika zaraz pod górną grzałką, która musi być mocno nagrzana. W innym przypadku zamiast skarmelizować cukier, rozpuścimy masę.

Składniki:

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 125 ml pełnego mleka
  • 50 ml mocnego espresso
  • 1 łyżka likieru kawowego Bailey’s (alkohol można pominąć lub wykorzystać dowolny likier kawowy)
  • 6 żółtek
  • 75 g drobnego cukru
  • cukier brązowy do skarmelizowania