Koktajle te od długiego czasu cieszą się niesłabnącą popularnością. I właściwie nie powinno to nikogo dziwić, bo przecież jest to idealna przekąska, zrobiona przez nas samych, a w dodatku pyszna, dosłownie nafaszerowana witaminami i minerałami.
Smoothies to gęste koktajle na bazie owoców i warzyw. Do ich przygotowania watro użyć zwłaszcza zielone warzywa takie jak szpinak, sałata, jarmuż, kapusta, ogórek, seler naciowy. Takie napoje będą bogatym źródłem chlorofilu, który jako jedyna materia w przyrodzie magazynuje światło słoneczne. Zielone smoothies to także skarbnica witamin i cennych składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, potas, żelazo,witamin A, K, B1, B5, kwas foliowy, błonnik pokarmowy czy luteina. W przygotowaniu takiego koktajlu należy pamiętać o dodatku odrobiny oliwy czy oleju, np. lnianego, aby zapewnić lepsze rozpuszczanie i przyswajanie przez nas organizm witamin z warzyw i owoców.
Taki warzywn0-owocowy napój to idealna przekąska na upalne dni. Doskonale orzeźwi oraz da poczucie sytości bez uczucia ciężkości. Smoothies wykazują także działanie oczyszczające układ pokarmowy i wydalniczy, usuwając toksyny z krwi, limfy oraz płynów wewnątrzkomórkowych. A wiadomo przecież, że oczyszczony organizm to gwarancja wigoru i energii.
Spożywanie zielonych smoothies pozwoli także na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, co wpływa na regenerację czerwonych krwinek oraz pobudzenie procesów utleniania.
Przekąski w postaci takich koktajli w upalne dni to idealna opcja dla wszystkich, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Są smaczne, sycące i orzeźwiające. Warto wprowadzić do swojej diety.
Przepisy na pyszne Smoothies znajdziesz tutaj:
- Odchudzające smoothie z selerem i kiwi
- Smoothie z awokado i ogórkiem
- Zielone smoothie z ananasem i imbirem
źródło: trustedcosmetics.pl