Dyniowa Latte

Dynię pieczemy do miękkości w piekarniku, studzimy i blendujemy na puree.

W garnku gotujemy 1,5 szklanki wody. Dodajemy ksylitol i dyniowe puree. Laskę wanilii przekrawamy, tępą stroną noża wybieramy ziarenka i dodajemy do gotującego się syropu. Dorzucamy także samą laskę wanilii oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy by składniki się dobrze wymieszały. Całość gotujemy około 10 minut, do momentu aż syrop zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Gotowy syrop przecieramy przez sito wyjmując uprzednio korę cynamonu oraz laskę wanilii, przelewamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Mleko podgrzewamy do temperatury około 60°C i spieniamy. Można je spienić przy pomocy ekspresy z dyszą do spieniania i wtedy nie trzeba mleka podgrzewać, ponieważ gorąca para zrobi to za nas. Na dno filiżanki wlewamy syrop dyniowy, następnie wolno spienione mleko, a na samym końcu bardzo delikatnie dolewamy kawę. Gotową kawę oprószamy odrobiną cynamonu.

Składniki:

SYROP DYNIOWY:

  • 4 łyżki puree z dyni
  • 3 laski cynamonu ( lub płaska łyżeczka mielonego)
  • 5 goździków
  • wanilia
  • szklanka ksylitolu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

KAWA:

  • 200 ml mleka
  • 1 filiżanka espresso
  • 2 łyżki syropu dyniowego
  • szczypta cynamonu

zdjęcie: pixabay