Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese
Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na oliwie. Dodajemy do niego posiekane warzywa i mięso mielone. Powoli smażymy na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino i mieszać aż odparuje. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy oregano i pieprzem. Na końcu wlewamy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparowujemy nadmiar płynu, całość doprawiamy śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Gotowy sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Składniki:

 

  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g boczku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • sok z cytryny
  • 2 szkl bulionu mięsnego
  • pół szkl śmietanki 30%
  • 500 g makaronu spaghetti