Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na oliwie. Dodajemy do niego posiekane warzywa i mięso mielone. Powoli smażymy na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino i mieszać aż odparuje. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy oregano i pieprzem. Na końcu wlewamy bulion i od czasu do czasu mieszając, gotujemy 3 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jeżeli trzeba odparowujemy nadmiar płynu, całość doprawiamy śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Gotowy sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Składniki:
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 200 g boczku
- 5 łyżek oliwy
- 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano
- sok z cytryny
- 2 szkl bulionu mięsnego
- pół szkl śmietanki 30%
- 500 g makaronu spaghetti