Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, tak by się zeszkliła. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Następnie dorzucamy pokrojoną papryczkę chilli (bez pestek), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i doprawić cukrem oraz solą i pieprzem do smaku.
Gotujemy makaron al dente. Gotowy wykładamy na talerze, polewamy ciepłym sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem oraz dekorujemy listkami bazylii.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżki cukru
- świeża bazylia
- starty parmezan
- sól i pieprz do smaku