aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przekąski Przepisy

Jarskie kotleciki z soczewicy z pieczarkami

Soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy ją, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Gdy będzie gotowa dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie odparowujemy i studzimy.

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż pieczarki odparują. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i posiekaną natką. Jeśli kawałki pieczarek są zbyt duże siekamy i dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotleciki. Gotowe obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko + do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • olej kokosowy do smażenia