Soczewicę zalewamy woda i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy ją, przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Gdy będzie gotowa dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie odparowujemy i studzimy.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż pieczarki odparują. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i posiekaną natką. Jeśli kawałki pieczarek są zbyt duże siekamy i dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotleciki. Gotowe obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko + do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- olej kokosowy do smażenia